Övrigt

KLIMATÅNGEST!!??

Nog ett ord vi stött på mer och mer den senaste tiden. Speciellt efter de senaste ändringarna av riktningen hos några av de stora aktörerna, jag tänker mest på USA samt Brasilien. Generellt har också alla tendenser i omvärlden som innebär ett ”jag först-tänkande” minskat arbetet på ett område där samarbete över gränser är ett måste.

I ett sådant läge är det lätt att bli pessimistisk och få lite ”nära undergången-känsla”. Då är det faktiskt skönt att läsa om att ett antal områden i världen (delstater, regioner, landskap etc) lyckats betydligt bättre med klimatarbetet (och/eller satt upp striktare mål) än de länder som de är en del av.

Dessa områden (bla Californien, Skottland, Andalusien, Bretagne, Västbengalen, Queenstown) motsvarar dessutom en icke föraktlig andel av jordens befolkning (ca 10%) och BNP (ca 20%).

Det går alltså att göra något även i en kärv omvärld och i en lägre skala än via stora mellanstatliga överenskommelser. Vi kan gå ännu längre ned på skalan och se på individnivå vad som kan göras.

Jag tänker inte nu bli långrandig och tala om för er vad ni måste göra och hur det skall ske. Det har säkert många av er redan kommit fram till och agerar förhoppningsvis också därefter.

Mitt resonerande baseras på att de flesta inom Nimros har en likartad situation som vi själva:

 • vi har långa avstånd till barn och barnbarn som vi vill besöka
 • vi är många som regelbundet pendlar mellan hemlandet och boendet i Languedoc-Roussillon
 • vi vill gärna se mer av vår vackra omvärld

Detta mönster nödvändiggör ett flertal flygresor årligen med allt vad det innebär av klimatpåverkan samt eventuella dåliga samveten. Natrurligtvis finns det betydligt större miljöbovar än flyget men min poäng är att ju fler som aktivt arbetar för klimatet desto större blir chansen att lyckas och att även kunna bli en större påtryckningsfaktor gentemot ansvariga politiker.

Enklaste sättet och mest klimateffektivt är förstås att inte genomföra (eller dra ner på) dessa resor. I den mån man inte kan eller vill finns det ett annart alternativ, nämligen att själv klimatkompensera för sina resor.

I dagsläget är detta både enkelt att beräkna och göra genom att gå in på exempelvis Tricorona.se där beräkning kan genomföras samt val- och betalningsmöjlighet finnes för det alternativ man finner bäst. Viktigt att veta är att dessa projektupplägg är officiellt certifierade (bla av WWF, FN, Fairtrade).

Jag vet att det finns många invändningar mot att ”köpa sig fri” från skuld eller ångest i denna fråga men jag ser det mer som ett litet steg mot en bättre värld och där miljömedvetandet säkert kommer att bli än större för den som startar med detta. Se även Naturskyddsföreningens och Naturvårdsverkets information och synpunkter på klimatkompensation.

Mitt och Annicas nyårslöfte för 2019 blir därför: klimatkompensera varje resa med flyg.

Hälsningar

Ulf Landby

PS en resa från Barcelona till Skavsta ToR klimatkompenseras som lägst med knappt 300 SEK per person DS

2 reaktioner till “KLIMATÅNGEST!!??

 1. Hej Ulf. Vi delar helt dina synpunkter. Men……
  Barbro och jag har försökt att boka tågresa från Sydsverige till Perpignan. För det första saknas istorn sätt några vettiga internetsajter som man kan boka på. Om man själv roddar lite med detta visar det sig otroligt komplicerat. Logistiken är mer än usel och slutpriset blir långt högre än med bil, hotell och travemunde färja. Dvs omvärlden underlättar inte precis att ens försöka välja alternativ till flyg eller bil.
  Men oaktat detta håller vi med Dig i ditt tänk.
  Med vänlig hälsning och Ett riktigt. gott Nytt År. Peter å Barbro

  Gilla

 2. Hej Peter,

  känner tyvärr igen problematiken med dessa s.k. allmänna kommunikationsmedel! Ska det bli mer använt måste det a) fungera enkelt att resa, b) ha en rimlig kostnad samt c) vara lätt tillgängligt för information och bokning. Tyvärr scorar man dåligt på samtliga idag!

  Nu i Castres på hotell och imorgon till Toulouse för lugnt nyårsfirande.

  Gott Nytt År önskar vi er.

  Annica och Ulf

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s